Uendelighet - Erik Lagerbielke

Med uendelighet tar glasskunstneren Erika Lagerbleike for første gang bilglasset fra gaten til de fine salongene. Uendelighet er et kunstverk i et begrenset opplag, laget på frihånd av gjenvunnet bilglass i Kosta glasbruk og videresolgt av Svenskt Tenn. Et holdbart prosjekt initiert av Ryds Bilglass.

Oändlighet skål

Da Anders Jensen var tenåring jobbet han på et glasslager. Allerede da innså han hvor viktig det er for miljøet å resirkulere glass på en smart måte. I dag er han Administrerende Direktør i Ryds Bilglass og er aktivt på jakt etter nye bruksområder for resirkulert bilglass.

– Det er ikke nok bare å ha materialet for at det skal bli noe sier Anders Jensen. Det må være visjoner om hvordan råmaterialet skal brukes. Vi har alle muligheter for å skape helt nye bruksområder. Både for glasset og laminatet som fins i frontruten. Det kan bli byggevarer, gulv, kunstglass, bare vi tør å prøve.

Fra høyteknologi til håndlaget

Sammen med PR-konsulenten Micael Bindefeld kontaktet Anders Jensen designeren Erika Lagerbielke, professor i glassdesign ved Linnéuniversitetet i Växjö og er av Sveriges mest velkjente designere med elskede serier som blant annet Orrefors og Mema/GAB.

Erikas interesse for å utforske grensene for glass som materiale stemte godt overens med Ryds Bilglass’ visjon for prosjektet.

Sammen ville de skape noe helt nytt av det resirkulerte bilglasset som Ryds har tilgang til. De ville finne et produkt som symboliserte tanken på kretsløp og nye bruksområder. Noe som var vesentlig forskjellig fra det praktiske og hverdagslige som bilglass står for. Resultatet ble Uendelighet.

– Glass har fantastiske egenskaper sier Erika Lagerbielke. Det kan bli hva som helst. Og sjelden vises det vel så tydelig som når det skifter form fra en ekstremitet til en annen. Som fra høyteknologisk bilglass til håndlaget kunstglass.

Et unikt prosjekt

Uendelighet er må mange måter et unikt prosjekt. Dels for at det er første gangen noensinne som bilglass har blitt omgjort til kunstglass, dels er hver del unik, formet for frihånd med egen karakter og håndverksmessig særpreg.

I dagens biler er frontruten en bærende del av konstruksjonen, ofte utrustet med avansert teknikk som kameraer og ulike sensorer som fyller sentrale sikkerhetsfunksjoner. Når rutene blir skadet skiftes de ut og det samles inn tusenvis av tonn bilglass hvert år. Foreløpig har interessen for å resirkulere bilglass på nye kreative måter vært heller laber. Med Uendelighet vil Ryds Bilglass vise at dette kan man gjøre noe med. At det fins uante, til og med uendelige muligheter.

Uendelighet selges eksklusivt hos Svensk Tenn i Stockholm. I butikken i Strandvägen 5 og online her.

foto: Jonas Lindström